Zemun: Umetnost magnetografije u galeriji ”Stara kapetanija” do 2. avgusta

Zemun: Umetnost magnetografije u galeriji ”Stara kapetanija” do 2. avgusta

Ljubitelji likovne umetnosti imaju priliku da do 2. avgusta u Umetničkoj galeriji ”Stara kapetanija” pogledaju nesvakidašnju izložbu pod nazivom ”Reči koje nedostaju”, rađenu neobičnom tehnikom – magnetografijom još neobičnijeg umetnika Dragoljuba Mitrovića.

”Naziv izložbe upućuje na obavezu da se, koliko je to u najkraćim naznakama moguće, približi svima koji imaju radoznalost za ovu tehniku. Magnetografiju je iznedrila  nauka i primenjena je u praksi digitalne štampe, tačnije digitalne magnetografije. Ovo je čini mi se, prvi put u digitalnoj istoriji da se iz digitalnog koda pomeri korak u stranu, ka analognom obliku. Već u prvim eksperimentima započetim 2014. godine uočio sam neobičan crtež koji je oslikavao nevidljive energije magnetnog polja. Za to su bile dovoljne samo dve stvari: magnet i  pigment. Energija magnetnog polja postala je vidljiva zahvaljujući bojenim česticama gvožđa kojima se izvodi crtež. Samo do određene granice, ruka crtača uspeva da moduliše energiju magnetnog polja, ostatak uobličava sila koja dolazi iz carstva nedokučenih prirodnih procesa”, kaže Dragoljub Mitrović.

Spajajući dostignuća nauke sa likovnim izrazom umetnik je uživao u interesantnoj kreativnoj igri. Nazovimo to, putem ka novom. To je momenat kada umetnik hoda nesaznajnim poljima, gde je sve dozvoljeno kao u velikom beskrajnom snu.

izvor: Zemun online