Beogradski mesec fotografije od 14. do 28. avgusta

Beogradski mesec fotografije od 14. do 28. avgusta

Izložbom/instalacijom „Talasi“ Ivane Tomanović u Konaku kneginje Ljubice, nastavlja se ovogodišnji program Beogradskog meseca fotografije.

U septembru će biti organizovane izložbe Dušana Kochola i Niloufara Banisadra dok za oktobar organizatori pripremaju izložbu Lorene Ros.

Od 14. do 28. avgusta 2020. u Kneza Sime Markovića 8 biće postavljena lebdeća instalacija u prostoru Ivane Tomanović, sačinjena od dvanaest fotografija metarskog formata s prizorima pejzaža Deliblatske peščare.

Proteže se u formi talasa zamračenim galerijskim prostorom, a svaki posetilac osvetljava rad baterijskom lampom čime se postiže nestalnost doživljaja celine i detalja.

Na fotografijama su rađene intervencije u vidu tkanja žicom i vunicom čime se fotografski pejzaž proširuje na trodimenzionalni prostor, takoreći pejzaž „ulazi“ u prostor i osvaja posmatrača ili, bolje reći, učesnika u pejzažu. Intervencije na prirodan su nastavak motiva na fotografiji, akcentuju ga i oživljavaju.

Posmatrač/učesnik pozvan je da slobodno dodiruje pejzaž i sve njegove artefakte s upozorenjem da može biti povređen (oštrinom žice), baš kao i u realnom pejzažu.

Ovaj rad deo je istraživačkog procesa u okviru doktorskih umetničkih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ulaz je besplatan.

izvor: Danubeogradu