Festival Bunt 7.0 od 10. do 26. novembra

Festival Bunt 7.0 od 10. do 26. novembra

U Kolarčevoj zadužbini u sali KUD „Lola“ od 10. do 26. novembra 2019. biće održan festival BUNT 7.0 (Beogradska umetnička nova teritorija).

Stalni fokus festivala je na delima srpskih kompozitora, mladim umetnicima-izvođačima, neobičnim koncertnim programima i animiranju publike iz okvira inkluzivnih grupa osoba sa posebnim potrebama. Takođe, uvek se organizuju promocije i tribine, kao i majstorska radionica jednog od svetski priznatih muzičkih pedagoga.

Ovogodišnji festival, BUNT 7.0, biće otvoren u nedelju, 10. novembra, koncertom koji je posvećen godišnjicama naših kompozitora Ludmile Frajt (100 godina od rođenja) i Enrika Josifa (95 godina od rođenja), a potom odmah sledi program „Novo i staro“ koji kombinuje baroknu i savremenu muziku za flautu i čembalo (Simonida Rodić i Milan Popović).

Naredni dani festivala rezervisani su za majstorsku radionicu operske dive iz Slovenije i Austrije Marjane Lipovšek (14-17.novembar) koja će biti završena koncertom polaznika, u Muzičkoj galeriji Kolarca. Inkluzivni program „Zajedno“ za osobe sa autizmom ovoga puta je posvećen dečijim pesmama Radoslava Graića i biće održan u nedelju, 17. novembra, u Sali KUD „Lola“.

Sledi promocija monografije posvećene operi „Pop Ćira i pop Spira“ akademika Dejana Despića (19. novembar, sala UKS).

BUNT 7.0 završava se sa nekoliko raznovrsno osmišljenih koncerata u sali KUD „Lola“. Inventivna pijanistkinja Nataša Penezić odsviraće program koji je nazvala „Insekti i ptice“ (subota, 23. novembar), ansambl mladih umetnika „Flautino Lola klasik“ će, pod rukovodstvom Ljubiše Jovanovića, odsvirati značajan deo čuvene Bahove „Umetnosti fuge“ u aranžmanu koji je za hor flauta uradila Ingeborg Bugarinović, a operska umetnica Katarina Jovanović, uz pijanistu Dejana Sinadinovića, svoj nastup posvetiće solo-pesmama Franca Šuberta (oba koncerta u nedelju, 24. novembra).

U Muzičkoj galeriji Kolarca biće organizovana tribina „Novi zvučni prostori“ na kojoj će se, uz učešće umetnice, govoriti o delu Ane Sokolović, jedne od najuspešnijih kompozitorki Kanade, dok će festival biti zatvoren koncertom kanadskog kvarteta „Molinari“, 26. novembra na Kolarcu (dela Ane Sokolović, Snežane Nešić i Mareja Šefera).

Specijalnost BUNT-a i ovoga puta biće nekoliko premijernih izvođenja najnovijih ostvarenja srpskih kompozitora, a iz pera Milana Mihajlovića, Ivane Stefanović, Jasmine Mitrušić i Ane Gnjatović.

Ulaz na sve programe osim završnog koncerta je slobodan!

izvor: Danubeogradu