Beograd dobija najveću fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Beograd dobija najveću fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Uz ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Dragan Đorđević potpisao je sa direktorom predstavništva kompanije „China Machinery Engineering Corporation” (CMEC) u Srbiji Li Sjuećeng Sporazum o saradnji i Ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda.

Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Ambasade NR Kine i Ministarstva finansija.

Fabrika za preradu otpadnih voda „Veliko Selo“ prikupljaće otpadne vode sa centralnog dela starog Beograda, južnog dela grada (Sremčica, Železnik, Banovo brdo) i zapadnog dela (Novi Beograd, Zemun). Projekat će biti realizovan u dve faze, a postrojenje će se prostirati na površini od oko 97 hektara. Prva faza obuhvata izgradnju nedostajuće infrastrukture (Interceptor, tunel Hitna pomoć-Venizelosova), nove kanalizacione crpne stanice „Ušće – Nova“, kao i rekonstrukciju crpne stanice „Mostar“. U drugoj fazi prerada otpadnih voda zasniva se na primarnom i sekundarnom tretmanom kojim će se mulj izdvajati u primarnim taložnicima, a azot i fosfor uklanjaće se naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja.

Realizacija ovog projekta je od velikog značaja za grad, jer se očekuju pozitivni efekti u pogledu zaštite životne sredine, a naročito očuvanja reka Save i Dunava, kao krajnjih recipijenata ispuštenih voda.

Ministarka Mihajlović istakla je da je potpisivanje Sporazuma početak rešavanja problema izlivanja otpadnih voda u Savu i Dunav i da su Nacionalnim investicionim planom Vlade Republike Srbije predviđena sredstva za rešavanje problema otpadnih voda na teritoriji cele države. Predviđena vrednost ugovora za izgradnju fabrike za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda je 272 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naglasio je da je izgradnja fabrike u Velikom Selu jedan od najvažnijih kapitalnih projekata koji se pokreću u 2020. godini.

Tokom izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda „Veliko Selo“ biće primenjena najsavremenija tehnologija za tretman otpadnih voda, naveo je Li Sjuećeng ističući da će realizacijom projekta biti povećan kvalitet života Beograđana.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će se izgradnjom fabrike obezbediti prerada oko 80 odsto otpadnih voda. Preostalih 20 odsto prerađivaće se u četiri manja postrojenja čiju će izgradnju finansirati sam Grad, a u toku je priprema projekta za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Batajnici.

izvor: JKP BVK