Najavljen Sajam knjiga od 22. oktobra

Najavljen Sajam knjiga od 22. oktobra

Beogradski sajam knjiga je najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, jedan od najvećih sajmova u Evropi i doprinos književnom stvaralaštvu, obrazovanju, ugledu Srbije u svetu, rekla je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić na konferenciji za novinare povodom 62. Međunarodnog sajma knjiga. Konferenciji su prisustvovali ambasadori Nemačke Aksel Ditman, Austrije Johanes Ajgner i Švajcarske Filip Ge, kao i direktorka „Beogradskog sajma” Danka Selić.
Sekretarka za kulturu je istakla da će 62. Međunarodni sajam knjiga biti održan od 22. do 29. oktobra na „Beogradskom sajmu” uz učešće više od 450 domaćih i inostranih izlagača.
– U fokusu ovogodišnjeg sajma biće savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsetimo istinskih vrednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje. Posetiocima će biti predstavljeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz ove četiri države, od čega, zahvaljujući saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova – rekla je Ivona Jevtić.

Foto: Beoinfo

Prema njenim rečima, publici će predstaviti dvadesetak stvaralaca, koji će svoj rad prikazati na različitim lokacijama u centru Beograda.
– I ovom prilikom poštovaoci književnosti i profesionalci moći će da se na jednom mestu upoznaju sa ovogodišnjom domaćom i inostranom izdavačkom produkcijom i steknu mogućnost da dopune svoju privatnu kolekciju knjiga i bibliotečke fondove najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ili je obnove uvek aktuelnim klasicima književnosti – zaključila je sekretarka za kulturu.
Direktorka „Beogradskog sajma” Danka Selić izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti prisutnima da se obrati u ime ove institucije.
– U tekućoj godini slavimo 80 godina postojanja „Beogradskog sajma”, što je izuzetno veliki jubilej, ali i duga i uspešna tradicija. Za nas je to razlog više da odgovorimo na sve izazove tržišta i unapredimo poslovanje naše kompanije – rekla je Danka Selić.

Foto: Beoinfo

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da nemačka književnost ima mnogo toga da ponudi na Sajmu knjiga, a posebno je na saradnji zahvalio Institutu „Gete”. Austrijski ambasador Johanes Ajgner istakao je da će njegova zemlja predstaviti šest autora, ali i dečji program, dok je ambasador Švacarske Filip Ge ukazao da u Srbiji postoji interesovanje za knjige autora sa nemačkog govornog područja, ali i interesovanje za čitanje na nemačkom.