Muzej afričke umetnosti jedinstven u regionu

Muzej afričke umetnosti jedinstven u regionu

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivona Jevtić posetila je beogradski Muzej afričke umetnosti, osnovan 1977. godine pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Muzej je ustanovljen na temelju donacije koju su Beogradu i Srbiji darivali Veda i dr Zdravko Pečar, dugogodišnji jugoslovenski ambasador u brojnim zemljama Afrike.

– Muzej afričke umetnosti je ustanova koja ima jedinstvenu poziciju i ulogu u Beogradu, Srbiji i na Balkanu i koja punih 40 godina svojim izložbama, tribinama, kreativnim radionicama, publikacijama i drugim akcijama ostvaruje značajan doprinos u uspostavljanju, širenju i održavanju kulturnih veza, kao i promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti – istakla je Ivona Jevtić u razgovoru sa Marijom Aleksić, direktorkom ove kuće.

U godini kada ova ustanova obeležava važan jubilej, predstavnici Sekretarijata za kulturu i muzeja razgovarali su o budućim planovima i aktivnostima. Zahvaljujući JKP „Zelenilo – Beograd” prilaz i dvorište muzeja nedavno su kompletno rekonstruisani, a čitava bašta je prvi put osvetljena nakon radova koje je izvelo JKP „Javno osvetljenje”. Za početak aprila najavljeni su i radovi na uređenju stalne postavke, nakon čega će uslediti završne pripreme za svečanost povodom proslave jubileja 23. maja.