Vrućine pojačale alergene, od naredne nedelje čistiji vazduh

Vrućine pojačale alergene, od naredne nedelje čistiji vazduh

Koncentracija alergena je, uprkos očekivanjima, uvećana zbog visokih temperatura, a stručnjaci najavljuju čistiji vazduh od naredne nedelje.

Iako su stručnjaci očekivali da će od sredine meseca koncentracija polena ambrozije u vazduhu biti znatno manja od trenutne, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, borbu sa ovom korovskom biljkom vodićemo do kraja septembra. Visoke temperature i manjak kišnih dana u ovo doba godine uticali su na to da nivo polena ambrozije početkom meseca bude i do deset puta viši od granične vrednosti.

– Po svojim biološkim karakteristikama, ambrozija cveta negde do kraja septembra, međutim već početkom oktobra beleži se opadanje. Ove godine upisano je više dana kada je nivo ambrozije bio iznad proseka, što je uticalo na to da se produži sezona ovog alergena – objašnjavaju nadležni iz Agencije za zaštitu životne sredine. – Pratimo 24 alergene vrste tokom cele godine i ubedljivo najveći alergeni potencijal stvara ambrozija.

Međutim, ohrabrujuća činjenica je da stručnjaci već početkom naredne nedelje očekuju čistiji vazduh, a svi koji su alergični će konačno moći malo da odahnu.

Izvor: Novosti