Gospodska ulica u Zemunu planski osmišljena kao reka sa obalom

Gospodska ulica u Zemunu planski osmišljena kao reka sa obalom

Gospodarska ulica u Zemunu planski je popločana granitnim kamenom i kamenim kockama, tako da pešačka zona izgleda kao reka sa obalom, objašnjava Milutin Folić, glavni gradski arhitekta, povodom utiska građana da su majstori omanuli u poslu i da nisu pravilno, geometrijski uredili korzo.

Folić objašnjava da se ovim projektom ulica približava duhu vremena u kome živimo, a daje poseban kontekst starom jezgru Zemuna i njegovom povezivanju sa Dunavom.

– Prolaznik koji razgleda izloge ne kreće se istom brzinom kao užurbani pešak koji ide sredinom ulice – priča Folić. – U tom kontekstu kamene ploče najvećeg formata, postavljene su u srednjoj zoni ulice gde je najveći intenzitet pešačkog kretanja, dok se ka zgradama kamen usitnjava.

Prema Folićevim rečima, Gospodska ulica urađena je u savremenom duhu po ugledu na centralnoevropske prestonice, poput Beča i Ljubljane. A za ovakav izgled zemunskog korzoa zaslužan je, kao savetnik, bečki profesor Boris Podreka.

– Za popločavanje je korišćen kamen granit, jer on kao materijal predstavlja najlepše, najtrajnije i na duže staze ekonomski najisplativije rešenje, što se pokazalo na primeru Knez Mihailove ulice, koja je popločana 1987. godine – objašnjava gradski urbanista.

Žitelji Zemuna na društvenim mrežama protestovali su i zbog toga što granitne ploče nisu geomatrijski pravilno uklopljenje. Svaki red odstupa za po dva centimetra.