Besplatne radionice grafike „Upoznajmo Gutenberga“ ponedeljkom i sredom

Besplatne radionice grafike „Upoznajmo Gutenberga“ ponedeljkom i sredom

U grafičkom ateljeu Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka, svakog ponedeljka i srede, do 31. decembra od 18 do 21 čas, biće organizovane besplatne radionice grafike „Upoznajmo Gutenberga“, koje su namenjene mladima od 14 do 19 godina.

Program se sastoji od teorijske i praktične edukacije učesnika u grupi o grafičkoj umetnosti. Fokus radionica je na istoriji štampe prvih knjiga i značajni pronalazak grafičke prese.

Polaznici će upoznati primere iz istorije umetnosti, o prvim štamparima Kine koji su izrađivali znake na kostima, bronzi, keramici i kamenu, a potom i na drvetu u obliku pečata. Biće reči i o čuvenoj štamparskoj radionici Johanesa Gutenberga i o njegovom pronalasku štampe pokretnim slovima.

Takođe, polaznici će naučiti više o ekslibrisu, malim umetničkim oblikovanim znacima vlasnika knjige u obliku imena, inicijala, grba vlasnika koji nosi uglavnom simbolične katkad alegorične motive.

Teorijski deo će istovremeno biti propraćen i praktičnim radom na crtežima i grafičkoj presi.

Praktičan deo programa sastoji se od niza kreativnih zadataka u kojima će polaznici izrađivati različite oblike knjige u savremenoj formi. Ovaj deo programa podrazumeva i časove crtanja u sklopu prve faze u izradi grafičkog otiska, a to je priprema skice kao odgovor na temu i određeni likovni zadatak.

Radionice su besplatne za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Na kraju programa predviđena je izložba najuspešnijih radova.

Radionice vodi Jelena Manić, a koordinator projekta je Danijela Rančić.

Obavezna je prijava: art@sumatovacka.rs ili preko Facebook-a.

izvor: Danubeogradu